fisheye camera cctv
fisheye camera Πανοραμική λήψη εικόνας 360 μοιρών
Fisheye camera ονομάζουμε αυτήν που διαθέτει έναν φακό εξαιρετικής ευρυγώνιας γωνίας που παράγει ισχυρή οπτική παραμόρφωση.Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια ευρεία πανοραμική ή ημισφαιρική εικόνα.
Οι φακοί Fisheye επιτυγχάνουν εξαιρετικά ευρείες οπτικές γωνίες.
Αντί να παράγουν εικόνες με ευθείες γραμμές προοπτικής (ευθύγραμμες εικόνες), οι φακοί fisheye χρησιμοποιούν μια ειδική χαρτογράφηση (για παράδειγμα: ίση γωνία).Αυτή δίνει εικόνες με μια χαρακτηριστική κυρτή μη ευθύγραμμη εμφάνιση.
Ο όρος fisheye δημιουργήθηκε το 1906 από τον αμερικανικό φυσικό και τον εφευρέτη Robert W. Wood .Έγινε με βάση το πώς ένα ψάρι θα έβλεπε μια υπεροχή ημισφαιρικής όψης από κάτω από το νερό (ένα φαινόμενο γνωστό ως παράθυρο του Snell).
Χρήση
Η πρακτική χρήση ήταν στη δεκαετία του 1920 για χρήση στη μετεωρολογία για να μελετήσει το σχηματισμό σύννεφων δίνοντάς τους το όνομα "φακοί ολικού ουρανού". Η οπτική γωνία ενός φακού ψαριού είναι συνήθως μεταξύ 100 και 180 μοιρών ενώ τα εστιακά μήκη εξαρτώνται από τη μορφή φιλμ που έχουν σχεδιαστεί.
Οι φακοί ψαριού μαζικής παραγωγής για τη φωτογραφία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '60 .. Χρησιμοποιούνται γενικά για τη μοναδική, παραμορφωμένη εμφάνισή τους. Για τα δημοφιλή μορφή φιλμ 35 mm, τα τυπικά εστιακά μήκη των φακών ψαρέματος είναι μεταξύ 8 mm και 10 mm για κυκλικές εικόνες και 15-16 mm για εικόνες πλήρους πλαισίου.
Για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούν μικρότερους ηλεκτρονικούς φακούς, όπως αισθητήρες CCD ή CMOS 1/4 "και 1/3", το εστιακό μήκος των "μικροσκοπικών" φακών ψαριού μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο 1 έως 2 mm.
Άλλες εφαρμογές
Αυτοί οι τύποι φακών έχουν επίσης και άλλες εφαρμογές. Όπως εκ νέου προβολή εικόνων που έχουν αρχικά κινηματογραφηθεί μέσω φακού fisheye ή έχουν δημιουργηθεί μέσω γραφικών που έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή σε ημισφαιρικές οθόνες.
Οι φακοί Fisheye χρησιμοποιούνται επίσης για την επιστημονική φωτογραφία.Μεσώ αυτών γίνεται η εγγραφή των aurora και των μετεωριτών, καθώς και η μελέτη της γεωμετρίας του πυκνού φυτού και ο υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας πλησίον του εδάφους.
Πλέον ίσως πιο συχνά συναντώνται τώρα σε κάμερες CCTV για να δώσει στον χρήστη ένα ευρύ οπτικό πεδίο πανοραμική λήψη 360 μοιρών